Yatrımcı Klavuzu
Sıkça Sorulan SorularYatırım fonu nedir?
Birden fazla yatırımcının birikimlerinin ortak bir yatırım stratejisi ile bir araya getirilerek yönetilmesine olanak sağlayan ve portföy yönetimi şirketinden ayrı bir tüzel kişiliğe sahip kolektif yatırım aracıdır.
Yatırım Fonları bir ya da birden fazla yatırım sınıfına yatırım yapmakta ve tüm yatırımcılara birikimlerinin büyüklüğünden bağımsız olarak profesyonel yatırım hizmeti alma imkanı sunmaktadır.
Yatırım fonları hangi varlıklara yatırım yapabilir?
Yatırım Fonları, belirlenen stratejileri doğrultusunda, hisse senetleri, hazine ve özel sektör tahvilleri, finansman bonoları, eurobond’lar, ters repo, vadeli mevduatlar, döviz, değerli madenler, emtialar, yabancı menkul kıymetler, vadeli sözleşmeler ve opsiyonlar gibi varlıklara yatırım yapabilmektedir.
Yatırım fonlarının avantajları nelerdir?
- Yatırım Fonları bir ya da birden çok varlık sınıfında birden fazla menkul kıymete yatırım yaparak çeşitlendirme imkanı sunar. Bu sayede yatırımcılara riskleri dağıtarak portföylerini daha etkili bir şekilde yönetme fırsatı sağlar.
- Yatırım Fonları profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Bu uzmanlar, piyasa koşullarını analiz eder, varlık sınıfları arasında dengeli bir dağılım sağlar ve fonun belirlenen hedeflere ulaşmasını sağlamak için stratejilerini uygularlar.
- Yatırım Fonları, yatırımcılara küçük miktarlarla bile profesyonel yönetim avantajı sunar ve portföylerini çeşitlendirme olanağı sağlar. Her yatırımcı, fonun bir parçası olan “katılma payı” satın alarak bu fona katılır ve getiriler, fonun büyüklüğüne ve yatırım araçlarının performansına göre yatırımcılara dağıtılır.
- Yatırım Fonları, yatırımcılara erişim kolaylığı sağlar. Özel bir yatırım hesabı açılışına gerek olmadan tüm bankalar üzerinden rahatça alım-satım imkanı sunar.
Yatırım fonları nasıl vergilendirilir?
Yatırım fonu katılma belgelerinin satışı halinde, elde edilen gelir üzerinden %10’luk vergi kesintisi (stopaj) yapılmaktadır. Portföyünde en az %51 hisse senedi taşıyan yatırım fonlarına ait katılma belgelerinin 1 yıldan fazla süreyle elde tutulduktan sonra satılması (fona iadesi) durumunda, sağlanan kazanç stopaja tâbi değildir. Daha fazla detaylı bilgi almak isterseniz, iletisim@bullsportfoy.com'a mail atabilir, 0 (212) 410 05 00 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Portföy yönetim ücreti nedir?
Portföy yönetim ücreti, yatırım fonu, bireysel portföy yönetimi ya da emeklilik fonu gibi yatırımlarınızın yönetilmesi sırasında, yatırım büyüklüğünün belirlene bir yüzdesi olarak tahsil edilen yönetim ücretidir.
Yatırımdan önce belirlenen yıllık oran üzerinden hesaplanan yönetim ücreti, günlük olarak portföy getirisi üzerinden tahsil edilir ve alım-satım aşamasında ek maliyet oluşturmaz.
Performans ücreti nedir?
Yatırımcılarımızın risk ve vade tercihlerine göre tespit edilen getiri hedefi (kıstas getiri/benchmark) üzerinde oluşan getirinin belli bir yüzdesinin portföy yönetim şirketi tarafından önceden belirlenen aralıklarla tahsis edilmesidir.
Özel Portföy Yönetimi Nedir?
Kişiselleştirilmiş özel portföy yönetimi hizmetimiz, birikimlerinin ve varlıklarının uzman kadrolarca profesyonel olarak yönetilmesini tercih eden bireysel ve kurumsal yatırımcılara sunulmaktadır.
Sermaye piyasalarının hızlı değişen koşullarını takip etmek ve varlık dağılımlarını aynı hızda yönetmeyi hedefleyen yatırımcılar için kişiselleştirilmiş yatırım stratejileri tasarlanmaktadır. Yatırımcılar tarafından seçilen farklı varlık sınıfları, risk yapıları ve yatırım temalarına uygun olarak özel portföy yönetimi çözümleri sunulmaktadır.
Özel Portföy Yönetimi Alt Limiti Ne Kadardır?
Özel Portföy Yönetimi için alt limit tutarı 5 Milyon TL olarak belirlenmiştir.
Özel Yatırım Fonları Nedir?
Özel fon kuruluşu ve yönetimi hizmetimiz, birikimlerinin ve varlıklarının özelleştirilmiş yatırım fonu olarak yönetilmesini tercih eden bireysel ve kurumsal yatırımcılara sunulmaktadır.
Bireysel Müşteriler , aileler ve kurumsal şirket ortaklarına sunulan özelleştirilmiş yatırım çözümleri ile yatırımcıların hedeflerine uygun olarak geliştirilmiş stratejiler tasarlanmaktadır. Yatırımcılar tarafından seçilen farklı varlık sınıfları, risk yapıları ve yatırım temalarına uygun olarak kurulan ve yönetilen özel yatırım fonları yatırımcılarımıza sunulmaktadır.
Özel Yatırım Fonları Alt Limiti Ne Kadardır?
Özel Yatırım Fonları için alt limit tutarı 400 Milyon TL olarak belirlenmiştir.
Aktif Portföy Yönetimi Nedir?
Aktif yönetim, uzman profesyoneller tarafından makroekonomik beklentiler ve piyasa analizleri çerçevesinde varlık ve menkul kıymet dağılımlarının dinamik bir şekilde yönetilmesini ifade eder.
İlk adımda Yatırım Fonları ve Özel Portföy stratejilerine uygun olarak kıstaslar belirlenir. Ardından yönetilen portföylerin risk yapısına uygun olacak varlık dağılımı beklentiler dahilinde oluşturulur. Son olarak da yönetilen portföyler değişebilecek piyasa riskleri ve fırsatlarının takibi ile dinamik olarak güncellenir ve kıstas üstü getiri hedefi ile yönetilir.
Saklamacı Kuruluş Nedir?
Saklamacı kuruluş, yatırımcıların finansal varlıklarını güvenli bir şekilde saklamak, bu varlıkların korunmasını sağlamak ve ilgili işlemleri gerçekleştirmekle yetkilendirilmiş portföy yönetim şirketi dışındaki finansal kuruluştur.
Bireysel yatırımcıların ya da kurumsal müşterilerin menkul kıymetlerini, nakitlerini ve diğer finansal varlıklarını güvenli bir ortamda muhafaza eder ve gerektiğinde bu varlıklarla ilgili transfer, takas veya ödeme işlemlerini gerçekleştirir.
Hesap açma limiti minimum ne kadar ?
Hesap açma limiti minimum 2 (iki) milyon TL ve üzeri hesaplar olmalıdır.